Residence FSD / Govaert & Vanhoutte Architects

first_imgSave this picture!© Tim Van de Velde+ 22Curated by María Francisca González Share Area:  535 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/951370/residence-fsd-govaert-and-vanhoutte-architects Clipboard Design Team:Govaert & Vanhoutte architectsEngineering:Cobe EngineeringCollaborators:Christiaens BouwCity:BrusselsCountry:BelgiumMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Tim Van de VeldeRecommended ProductsMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesDoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaSituated on the edge of a forest, residence FSD is shaped on its inclined terrain.Save this picture!© Tim Van de VeldeSave this picture!Plan – Lower floorSave this picture!© Tim Van de VeldeThe steep slope perpendicular to the residence results in a one level concrete volume being visible from the street towards the north-east whereas a full two layers opens up towards the open landscape in the south-west. The street follows a more gentle slope. The primary entrance & a small car space on the right side of the front façade is on the highest point of the terrain. Going down the road, a secondary path becomes accessible for cars on the -1 level.  Passing a wooden façade beneath the concrete mass, the path ends in the garages. Save this picture!© Tim Van de VeldeAll the day functions reside on the upper level, where the view on the landscape is at its best. A kitchen & dining room near the primary entrance share the same space with a living room and a partially separated private office. The master bedroom, dressing & bathroom are on the east of the building. A small patio floods light into the master bath room. Towards the sunny side generous terraces form the outside space. A central wide stairs connects the two levels. All measures are taken to foresee an elevator later on. In case mobility becomes an issue, the parents can primarily live on one level.Save this picture!© Tim Van de VeldeAll night functions, a garage & various storages are on the level below. In the center a multipurpose room flanks the pool facilities close by the pool.  Along a closed off night hall, three bedrooms & two bathrooms can be accessed. A larger terrace including the pool itself slides from underneath the terrace above. By moving the pool forward, it reaches more sunlight and also becomes more visible from the upper level.Save this picture!© Tim Van de VeldeBoth levels are closed off from the street as well as the neighbors and completely open up towards the south-west lower landscape. Concrete canopies, carrying the terraces, shelter all bedrooms for a more intimate setting, but also block the sun. The living areas receive all the light possible. In the summer the sunlight is partially blocked from the trees. In the winter, the bare trees allow a maximum of sunlight to enter the house, causing free heating.Save this picture!Section AThe house is imbedded in the inclined terrain.  Covering part of the building allows a certain elegance towards the plank textured concrete mass on the street side. A strong definition of outside space being a part of the architecture creates a clear boundary in between forest & building. The forest remains as a were, touching the house.Save this picture!© Tim Van de VeldeThe swimming pool was partially reduced in depth, allowing an old tree stay where it is.Save this picture!© Tim Van de VeldeProject gallerySee allShow lessThe Boundless Banality of Beige: A RantArticlesKRIB Residence / STAM architectenSelected Projects Share CopyAbout this officeGovaert & Vanhoutte ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBrusselsOn FacebookBelgiumPublished on November 13, 2020Cite: “Residence FSD / Govaert & Vanhoutte Architects” 13 Nov 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?布鲁塞尔FSD住宅 / Govaert & Vanhoutte Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Houses Residence FSD / Govaert & Vanhoutte ArchitectsSave this projectSaveResidence FSD / Govaert & Vanhoutte Architects Photographs Architects: Govaert & Vanhoutte Architects Area Area of this architecture project Photographs:  Tim Van de Velde Manufacturers Brands with products used in this architecture project Year:  2020 CopyHouses•Brussels, Belgium Projects Manufacturers: AutoDesk, Chaos Group, Allaerts Aluminium, Betesco, Deltalight, MAXON Computer, Verolift ArchDaily Lead Architects: Benny Govaert & Damiaan Vanhoutte Belgium Residence FSD / Govaert & Vanhoutte Architects “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/951370/residence-fsd-govaert-and-vanhoutte-architects Clipboardlast_img read more