Shikor, A Country House / Spatial Architects

first_imgArchDaily Area:  446 m² Year Completion year of this architecture project Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/955955/shikor-country-house-spatial-architects Clipboard “COPY” Bangladesh “COPY” Shikor, A Country House / Spatial Architects Photographs CopyHouses•Banshkhali Upazila, Bangladesh Projectscenter_img Architects: Spatial Architects Area Area of this architecture project Save this picture!© Asif Salman+ 26Curated by Hana Abdel Share Year:  Shikor, A Country House / Spatial ArchitectsSave this projectSaveShikor, A Country House / Spatial Architects Photographs:  Asif Salman Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/955955/shikor-country-house-spatial-architects Clipboard Manufacturers: AutoDesk, Lumion, Adobe, BERZER, BSRM, Fresh, Trimble NavigationDesign Team:Nusrat Azim MithilaClients:Saber Ahmed Khan, Tahmina BegumEngineering:Saidur RahmanCity:Banshkhali UpazilaCountry:BangladeshMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Asif SalmanRecommended ProductsFiber Cements / CementsSwisspearlSwisspearl Largo Fiber Cement PanelsMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAText description provided by the architects. Rooted in a Bangladeshi land, not far from Commercial capital of the region, Chattogram, SHIKOR is a country house that rediscovers in the simplicity of forms all the charm of rural architecture in a contemporary way. Bengali term “SHIKOR” used to denote “ROOTS”: The origin from which it all begins. It is the home retreat of a local family, whose history inevitably is intertwined with the past of the land on which it is built.Save this picture!© Asif SalmanJust as in almost all Bangladeshi families, the owners’ ancestors were farmers. ; It is only in time that successive generations have moved from the countryside to neighboring urban areas in the years to come. That’s why clients, both teachers, they live their retirement life in the city. Khan left his father’s rural home to work as a teacher, living mainly in the quarters of school campuses. But his memories, or rather, his roots, have always kept him strongly connected to the village. And because the ancient dwelling, almost falling into disuse, was now losing all its original charm (and habitability), the Khans decided to build a new one. “The intention was to create a space for children and grandchildren in such a way that they would spend their time during the holidays, as well as to pass a witness on to the new generations.Save this picture!© Asif SalmanSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Asif SalmanThe result is a large farmhouse on over 440 square meters of surface that winks at the most traditional constructions: similar to a farm, Shikor showcases the handcrafted workmanship of local artisans, making the most of all the natural resources granted by the landscape. Perforated outlying walls and skylights convert every corner of the house into a living museum of light and shadow. Save this picture!© Asif SalmanThe experiences of the spaces vary from sunrise to sunset, from summer to winter. Volumes of the built complex support the territory and what it can offer: the volume made from bricks, for example, vanishes from south to south-east to allow breezes to circulate from all three directions. And while the ground floor is divided between the Kachari,Save this picture!© Asif SalmanThe formal living room, located in an isolated front, and the dining Hall that, at the rear tip, is exposed into the nature through the Poschati verandah, The Projected Balcony. The layout of the upper floor is inspired by a resort. In order to maintain a balance between privacy and conviviality, the Gudam, the bedrooms, are allocated on the First floor. The fulcrum of the project is an indoor pond which, is placed into the Cavaedium, recreating the same atmosphere of a traditional Jolghat, a Screened Pond stair for female bath.Save this picture!Section AASave this picture!© Asif SalmanMade of terracotta Bricks, the Khans’ country house also houses a series of furniture made of recycled wood, salvaged from old houses. The metal pots conventionally used for water are converted into graceful lampshades that alternate with the bamboo ones. All measures reduce costs and at the same time, keep memories alive.Save this picture!© Asif SalmanProject gallerySee allShow lessWould You Live Here? Exploring What Makes A City DesirableArticlesDiller Scofidio + Renfro And Stefano Boeri Architetti to Regenerate Abandoned Buildi…Architecture News Share 2019 CopyAbout this officeSpatial ArchitectsOfficeFollowProductBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOn FacebookBanshkhali UpazilaBangladeshPublished on January 29, 2021Cite: “Shikor, A Country House / Spatial Architects” 29 Jan 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardMetallicsHAVER & BOECKERArchitectural Wire Mesh – MULTI-BARRETTE 8130Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsSealantsEffisusGutter Repair – TiteGutter3Aluminium CompositesSculptformAluminium Click-on BattensTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea PrestigeMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Click Roll CapsTiles / Mosaic / GresiteTerrealTerracotta Cladding TileDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE UnilateralWindowsJoskoWindows and Sliding Doors – ONE SeriesMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Shikor乡村别墅,寻根之旅 / Spatial Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more