The Long Brick House / Foldes Architects

first_img 2013 CopyHouses•Pilisborosjenő, Hungary The Long Brick House / Foldes ArchitectsSave this projectSaveThe Long Brick House / Foldes Architects “COPY” 2013 photographs:  Levente Sirokai Photographs:  Levente Sirokai Structural Engineering:Zoltan V. NagyMechanical Engineering:Attila LuczElectrical Engineering:Judit BalazsText:Viktoria SzepvolgyiArchitects In Charge:Laszlo Foldes, Peter SoniczCity:PilisborosjenőCountry:HungaryMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Levente SirokaiRecommended ProductsWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapStonesNeolithSintered Stone – Arctic White – Colorfeel CollectionText description provided by the architects. The project initiated by an intellectual couple, had a clear starting point, as highlighted to architects Laszlo Foldes and Peter Sonicz: “We own a length of books something like 100 meters”. The owners of the site had found the best location to retire from work and the noise of Budapest in a rich natural environment, at the side of the Big-Proud Peak.Save this picture!© Levente SirokaiPilisborosjeno, a town some 15 km to North Buda, stretches in between hills surrounded by villas that inhabit the Pilis hillside. The plot is approached from a chain of narrow and steep roads. When arriving at the gate, just the green canopy of trees that shade the site and a minimalist concrete parking lot are visible. Thanks to the sloping garden, the house is hidden behind this rich, welcoming flora and fauna which plays a crucial part of the aesthetic. The owners aim of saving and keeping as much of the original plants and trees as possible has paid dividends.Save this picture!© Levente Sirokai“Taking into consideration the narrow and long shape of the building site, the way of the sun and the low budget programme, also the age of the couple who are to be retired soon, we advised them to realize a straightforward base plan, where the spaces are linked with a long corridor and public spaces face the panoramic view of the valley. At the same time, to avoid creating under-utilized space we discovered the great potential of the corridor concept. We turned this horizontal axis into a highly beneficial and unique element of the house, a 17 meter long wall of library.” – remarked the architects, Laszlo Foldes and Peter Sonicz concerning the design concept.Save this picture!© Levente SirokaiAs approaching the house, a closed brick wall surreptitiously peeps from behind the trees and a staircase down to the base where the sauna and a store room are located. Behind the brick wall, on the ground floor, a master bedroom and a bathroom are situated. If one follows the brick pavement they arrive at the main entrance on the Northeast side, viewing the middle point of the corridor which leads to the public zone on the left hand side and to the private on the right. The latter consists of the working room, bathroom and the bedroom with its own terrace providing a stunning view of the westerly aspect with sunset views over the rolling hills and beyond.Save this picture!© Levente SirokaiThe inner spaces follow the prolapse of the building site therefore the level of the floor is made continuously deeper via few stairs, enlarging the height (first after leaving the private zone, than when entering the living room, and finally when reaching the garden from the living room’s terrace). This results a variety of spaces, enjoying each case higher ceilings and wider rooms, ending up with the limitless panorama of the terrace.Save this picture!© Levente SirokaiThe giant bookshelf fulfils more functions than one might expect. Throughout its 17 meters the modular system architects designed opens up, enabling a window to perfectly fit in, and a window seat – thanks to the 50 cm deep walls. In the living room the shelves are united with the fireplace.Save this picture!Section C“It was our general aim to assure the proper inner climate with architectural means rather than constructing huge machinery. The house has a 50 cm thick brick wall, meeting the heating technological standards and giving sufficient thermal inertia. The ceiling slab is made of wood and the empty, well ventilated attic behaves as a „buffer zone” optimising the inner climate. The terrace of the living room plays an important role in the protection against rain or intense sunshine, while it is an extension of the living room as well as an intermediate space between in and out.” – added the architects, Laszlo Foldes and Peter Sonicz.Save this picture!© Levente SirokaiProject gallerySee allShow lessAD Interviews: Will Bruder / Will Bruder ArchitectsInterviewsMola Structural Kit: A New Way to Learn About StructuresArchitecture News Share Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/544119/the-long-brick-house-foldes-architects Clipboard Architects: Foldes Architects Area Area of this architecture project Area:  138 m² Area:  138 m² Year Completion year of this architecture project Year:  Photographs Save this picture!© Levente Sirokai+ 37 Share The Long Brick House / Foldes Architects ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/544119/the-long-brick-house-foldes-architects Clipboard Projects Hungary Year:  CopyAbout this officeFoldes ArchitectsOfficeFollowProductBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesPilisborosjenőHousesHungaryPublished on September 12, 2014Cite: “The Long Brick House / Foldes Architects” 12 Sep 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BronzeArmchairsAndreu WorldGrand Raglan – Lounge ChairSinksBradley Corporation USASinks – Frequency® FL-SeriesPlantingSikaGreen RoofsStonesCosentinoSilestone Surfaces – Ethereal CollectionMetal PanelsLongboard®Aluminum Battens – Link & Lock – 8″Panels / Prefabricated AssembliesFranken-SchotterFacade Panels – Dietfurt LimestoneWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusWoodGustafsWood Cladding in St. Erik Eye HospitalLightsKKDCLighting – Groove FLEXMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY”last_img read more