PortX / atelierSAD

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/506892/portx-ateliersad Clipboard “COPY” Save this picture!© Tomas Soucek+ 21 Share Projects PortX / atelierSADSave this projectSavePortX / atelierSAD CopyAbout this officeatelierSADOfficeFollowatelierSAD OfficeFollowProductsWoodSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsInfrastructureTransportationBoathouseResidential ArchitectureHousesMies van der Rohe AwardHousesPublished on May 22, 2014Cite: “PortX / atelierSAD ” 22 May 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Boathouse Copy• ArchDaily Photographs Year: center_img photographs:  Tomas Soucek, Lukas Zentel, Michal SebaPhotographs:  Tomas Soucek, Lukas Zentel, Michal SebaCooperation:Tomáš KalhousProduction:atelierSAD Ltd.Architect In Charge:Adam Jirkal, Jaroslav KozaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Lukas ZentelRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsWoodHESS TIMBERTimber – GLT HybridMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedText description provided by the architects. Houseboat or house? It’s both. PORT X defies all notions of deeply rooted house or houseboat, as we know it. Its elegant curves represent clean, timeless and functional design as well as unique harmony of modern hi-tech and natural materials.Save this picture!Floor PlanPort X is composed of individual modules which are easily dismantable and thus always ready for a transport to a different location. For some this can be a fine icing on the cake while for others it can become the main reason why to consider this unique concept. Where the placement of conventional buildings might be problematic, PORT X opens a whole new range of possible locations. This concept also allows the building to grow according to the wishes of the owner – to change its structure and form to suit the needs of your company or family. Save this picture!© Michal SebaYour modern stylish dwelling can be easily moved from one place to another. PORT X will not tie you to one place, one view. On the contrary, it can follow you and your views and preferences. “From the city straight to the slopes of the mountains, from the mountains back to the lowlands, to the picturesque village, on land or water – these will be your options from which you can choose whenever you want,” explains Hana Otevřelová, the manager of the project. Save this picture!SectionThanks to its unique composition, PORT X can grow with the needs of your family and turn from 4 module into 6 module in no time. Children need more space and/or independence? It’s no problem to separate a room from your PORT X completely and let it become independent from the original dwelling – they can also easily extend their PORT X whenever they need more space. PORT X will always respect your current situation. Save this picture!© Tomas SoucekPORT X also represents an ideal solution for small and middle sized companies – it can serve as a creative space for everyday work or unique showroom to present unique products. Plus it will always follow them in their growing ambitions. Project gallerySee allShow lessSheffield University Student Wins 9th RIBA Norman Foster Traveling ScholarshipArchitecture NewsSix “Miracle” Materials That Will Change Their IndustriesArticles Share Area:  155 m² Area:  155 m² Year Completion year of this architecture project 2013 2013 PortX / atelierSAD Architects: atelierSAD Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/506892/portx-ateliersad Clipboard “COPY” Year: last_img read more

Residence FSD / Govaert & Vanhoutte Architects

first_imgSave this picture!© Tim Van de Velde+ 22Curated by María Francisca González Share Area:  535 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/951370/residence-fsd-govaert-and-vanhoutte-architects Clipboard Design Team:Govaert & Vanhoutte architectsEngineering:Cobe EngineeringCollaborators:Christiaens BouwCity:BrusselsCountry:BelgiumMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Tim Van de VeldeRecommended ProductsMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedConcreteKrytonConcrete Hardening – Hard-CemWoodAccoyaAccoya® Cladding, Siding & FacadesDoorsLinvisibileLinvisibile Curved Hinged Door | AlbaSituated on the edge of a forest, residence FSD is shaped on its inclined terrain.Save this picture!© Tim Van de VeldeSave this picture!Plan – Lower floorSave this picture!© Tim Van de VeldeThe steep slope perpendicular to the residence results in a one level concrete volume being visible from the street towards the north-east whereas a full two layers opens up towards the open landscape in the south-west. The street follows a more gentle slope. The primary entrance & a small car space on the right side of the front façade is on the highest point of the terrain. Going down the road, a secondary path becomes accessible for cars on the -1 level.  Passing a wooden façade beneath the concrete mass, the path ends in the garages. Save this picture!© Tim Van de VeldeAll the day functions reside on the upper level, where the view on the landscape is at its best. A kitchen & dining room near the primary entrance share the same space with a living room and a partially separated private office. The master bedroom, dressing & bathroom are on the east of the building. A small patio floods light into the master bath room. Towards the sunny side generous terraces form the outside space. A central wide stairs connects the two levels. All measures are taken to foresee an elevator later on. In case mobility becomes an issue, the parents can primarily live on one level.Save this picture!© Tim Van de VeldeAll night functions, a garage & various storages are on the level below. In the center a multipurpose room flanks the pool facilities close by the pool.  Along a closed off night hall, three bedrooms & two bathrooms can be accessed. A larger terrace including the pool itself slides from underneath the terrace above. By moving the pool forward, it reaches more sunlight and also becomes more visible from the upper level.Save this picture!© Tim Van de VeldeBoth levels are closed off from the street as well as the neighbors and completely open up towards the south-west lower landscape. Concrete canopies, carrying the terraces, shelter all bedrooms for a more intimate setting, but also block the sun. The living areas receive all the light possible. In the summer the sunlight is partially blocked from the trees. In the winter, the bare trees allow a maximum of sunlight to enter the house, causing free heating.Save this picture!Section AThe house is imbedded in the inclined terrain.  Covering part of the building allows a certain elegance towards the plank textured concrete mass on the street side. A strong definition of outside space being a part of the architecture creates a clear boundary in between forest & building. The forest remains as a were, touching the house.Save this picture!© Tim Van de VeldeThe swimming pool was partially reduced in depth, allowing an old tree stay where it is.Save this picture!© Tim Van de VeldeProject gallerySee allShow lessThe Boundless Banality of Beige: A RantArticlesKRIB Residence / STAM architectenSelected Projects Share CopyAbout this officeGovaert & Vanhoutte ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBrusselsOn FacebookBelgiumPublished on November 13, 2020Cite: “Residence FSD / Govaert & Vanhoutte Architects” 13 Nov 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?布鲁塞尔FSD住宅 / Govaert & Vanhoutte Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Houses Residence FSD / Govaert & Vanhoutte ArchitectsSave this projectSaveResidence FSD / Govaert & Vanhoutte Architects Photographs Architects: Govaert & Vanhoutte Architects Area Area of this architecture project Photographs:  Tim Van de Velde Manufacturers Brands with products used in this architecture project Year:  2020 CopyHouses•Brussels, Belgium Projects Manufacturers: AutoDesk, Chaos Group, Allaerts Aluminium, Betesco, Deltalight, MAXON Computer, Verolift ArchDaily Lead Architects: Benny Govaert & Damiaan Vanhoutte Belgium Residence FSD / Govaert & Vanhoutte Architects “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/951370/residence-fsd-govaert-and-vanhoutte-architects Clipboardlast_img read more